Smörgåstårta

Smörgåstårta är en tårtliknande smörgåsrätt

Smörgåstårta är en härlig skapelse av brödbottnar med fyllningar. Det kan vara räk och skaldjursfyllningar, köttfyllningar, ostfyllningar eller veganska. Det finns inget rätt eller fel utan det är tycke och smak som avgör.

 

Utsidan bestryks sedan med mjukost, majonäs eller liknande. Slutligen garneras smörgåstårtan, ofta mycket konstfyllt, med olika garnityrer som olika slags grönsaker och frukter, ost, skinkskivor, räk- eller kräftstjärtar osv.

Smörgåstårtan bygger på att flera gäster får delar av samma matstycke. Varför den i sin form är en skapare av en målidsgemenskap.

Smörgåstårtan är perfekt vid bjudningar

Smörgåstårta.jpg

Då den serveras kall och är lätt att hantera och är en ”allt i ett rätt”.

 

Den passar både vid offentliga och privata fester som examensfestligheter, högtidsdagar, förlovningsmottagningar och bröllop, födelsedagar, namngivnings- eller dopfester, minnesstunder i samband med begravningar, företagsjubileer och andra tillfällen där man inte säkert vet hur många gäster som kommer. Till smörgåstårtan serveras drycker som kaffe, te, öl, vin, läsk och mineralvatten.

Smörgåstårta kalmar län Mönsterås Catering

Till sin form kan smörgåstårtan vara rund, kvadratisk men också rektangulär. Den kan också serveras i portionsbitar.

 

Varma och ugnsgräddade smörgåstårtor förekommer men oftast i hemmiljö.

Smörgåstårtan ansluter till den svenska traditionen med öppna smörgåsar med färgrika och konstfulla dekorationer.

 

Den har varit mycket populär sedan 1940-talet och det sammanföll med att tillgången på råvaror, då gradvis blev fri efter de långa livsmedelsransoneringarna under och efter andra världskriget.

På tårtan förekommer ibland en ovanlig kombination i den svenska matkulturen och det är blandning av köttpålägg med skaldjur och lax.

Äldsta kända belägg för ordet ”smörgåstårta” är från Söderhamns Tidning 1934, medan första annonseringen om ett lämpligt bröd till en smörgåstårta görs av Stockholmsbagaren i Dagens Nyheter1945.

Redan 1940 i den då nyutgivna Stora kokboken nämner bokens redaktörer ordet tårta för första gången i kombination med ordet sandwich, som då var det gängse ordet för en finare förrätts- eller supésmörgås.

 

De ger sedan recept till en flerportioners sandwichtårta i två lager, fyllning emellan lagren och så vacker dekoration på utsidan. Det är det hittills äldsta kända belägget på en smörgåsanrättning som är detsamma som vår tids smörgåstårta.

Vår kokbok tar upp rätten 1951 och på 1950-talet slår smörgåstårtan igenom som en fin hembjudningsrätt i samma genre som kafferepet. Samtidigt som en bjudning med smörgåstårta inte var så omfattande som att bjuda in till en trerättersmiddag.

Smörgåstårtan är inte en direkt uppfunnen

Smörgåstårta Kalmar Län catering Mönsterås.png

Förbeställ ”Smörgåstårta”

Klicka här för att komma till Catering sidan

Smörgåstårtan är inte en direkt uppfunnen rätt, utan den har sina rötter i andra smörgåsformer. Den beskriver i stället en evolutionsliknande utveckling, och är en sammansmältning av fyra olika smörgåsrätter som var vanliga på 1920-1930 talet: Randig sandwich, landgången, fina förrättssmörgåsar samt sandwichtårtan.

Smörgåsen är en historisk avgränsad matkulturell företeelse till Sverige och är starkt förknippad med den svenska öppna smörgåsen och den gamla traditionen att se smörgåsen som en måltid i sig.

 

Smörgåstårtan har sedan den introducerades tagits in i Finland men också av svenskar i världen som arbetar vid konditorier, caféer och cateringleverantörer till exempel i Storbritannien och USA.

År 2012 instiftades Smörgåstårtans dag. Dagen som valts är den 13 november.

Tårtgeneralen

Tårtgeneralen en film om världens längsta smörgåstårta i samband med ett jippo av Hans ”Hasse P” Pettersson.

Den 9 mars 1985 gjordes världens längsta smörgåstårta i Köping.

 

Smörgåstårtan blev 510 meter och 69 centimeter lång och sträckte sig längs med Stora gatan i Köping.

Rekordet står sig än i Guinness rekordbok!