semla-nelssone-cafe-konditori.jpg

Semla

Semmeltider

 

Denna kardemumma doftande mandelmassfyllda vetebulle förgyller februsri mörkret och skapar hopp om en tidig vår. Längtan efter en smarrig Semla kanske med en skvätt varm mjölk som gör att brödet mjuknar och lägger sig varsamt i magen.

 

Intåget av Semla härstammar långt tillbaka och syns på kyrkomålningar redan på 1200-talet, enligt wikipedia.

Jag minns en artikel när Semlan kom till New York (NY) och den sålde slut varje dag, tror det var slutet på 1990-talet. Den exotiska Svenska semlan hamnade på löpsedeln och blev ett utflyktsmål, i syfte att äta, för NY:bor. När fastemånaden var över blev funderingarna om inte göra en Semla året om.

Men fortfarande är det bara från jan-feb och tidningar skriver: Nu börja Semletåget och här är 10 bästa ställarna. Finns alltså Topplistor på Semla, i NY. Idag går det att äta Semlor i flera större amerikanska städer… enligt sökning på internet.

Fettisdagen

 

Fettisdagen betyder fet tisdag´och handlade ursprungligen om att äta fet mat innan det var dags för 40 dagars fasta som varade fram till påsk.

1953 bötfälldes några bagare i Malmö som börjat baka semlor redan i januari. Då var det förbjudet att baka eller sälja semlor innan fettisdagen. Det blev senare en svensk tradition att äta semla varje tisdag under fastans sju veckor.

Ända sedan 1500-talet, då semlan gjorde sin entré i Norden, har man experimenterat med semlans former och smaker.

 

Visste du t.ex. att i Finland äter man semlan med hallonsylt i stället för mandelmassa? I Norge och Danmark fyller man den istället med sylt, vaniljkräm eller choklad. Och i Göteborg har man ibland hackad mandel och pärlsocker på locket istället för florsocker.

 

Nu finns det semlor för de flesta allergiker, glutenfria, laktosfria och andra varianter, nästan över allt.

 

Nu finns Semlan i butiker/konditorier även andra tidpunkter på året, men största försäljningen är nu. Ca 40 miljoner säljs och fettisdagen 5-6 miljoner i Sverige.

Bjud dina anställda på Semelparty….
 

IMG_1231_edited.jpg

Förbeställ

Semlor till Fettisdag

På grund av Corona har vi begränsningar i antal personer i våra lokaler.

 

Vi uppmanar företag/privat personer att förbeställ Semlor för avhämtning till Fettisdagen som infaller tisdagen den 16 februari.

Vi har inga produkter att visa just nu.

Vi har inga produkter att visa just nu.

Vi har inga produkter att visa just nu.

Vi har inga produkter att visa just nu.

Vi har inga produkter att visa just nu.