PÅSKÄGG HISTORIA

Påskägg .jpg

Påsk

Nu är påskhelgen här med påskägg gömda i trädgården, påskkärringen och flera helgdagar då många får vara lediga och njuta av aktiviteter både utomhus och inomhus.

Vi kan äntligen gå ut i vårsolen och njuta av allt som finns att göra i naturen, men vi vill också njuta av läcker mat, dryck och inte minst godis som hör påsken till. Preliminärt öppnas vår sommar restaurang under påsken…..

På påskafton hör det till att ge bort på påskägg fyllda med smågodis, marsipan och choklad. Traditionen lånande vi in till Sverige på 1800-talet från Tyskland. Den traditionen utvecklades i slutet av 1930-talet till att påskäggen ofta gömdes i trädgården och barnen fick leta efter dem.

 

Påskharen introducerades i Sverige i början på 1900-talet. Den kom också från Tyskland och dess roll i påskfirande kan till viss del likna jultomtens roll i julfirandet. På samma sätt som jultomten blev en gåvogivare var det påskharen som delade ut påskäggen.

Påsk hare.jpg

Förutom påskharen finns ytterligare en figur som sammankopplas med påskägg, dvs påskkärringen. Påskkärringen har utvecklats till en tradition där barn klär ut sig till häxor och går runt i bostadsområden och delar ut kort och hoppas på godis till sitt påskägg.

Vi har alltid firat helger och fester med sötsaker och ägget som vi stoppar vårt påskgodis i är en symbol för liv som passar våren.

Förbeställ, skicka till vänner 

Påskägg

Vi har inga produkter att visa här just nu.