marsipanpumpor halloween_edited.png
pumpabakelse halloween.png
Halloweenpumpor.png

En möjlighet att frossa i goda bakverk!

 

Den 31 oktober är det Halloween, en högtid som blir allt större i Sverige.

 

Halloween, eller All Hallows´ Eve, infaller den 31 oktober. Högtiden härstammar från keltiska skördefester, främst den gaeliska (skottska) högtiden Samhain. När kristedomen kom till Skottland gjordes Samhain om till Alla helgons afton, Halloween, av kyrkan för att de hedniska kelterna lättare skulle anpassa sig till den nya religonen.

 

När irländerna och skottarna emigrerade till Nordamerika på 1800-talet tog de med sig högtiden som sedan dess har vuxit och blivit enorm, både i och utanför USA.

Pumpabakelse

Maskerad och pumpalyktor

Det vi i Sverige främst tänker på när vi pratar om Halloween är att man får klä ut sig, äta godis och göra lyktor av pumpor.


Oftast klär man ut sig till övernaturliga varelser som vampyrer, spöken, häxor, zombies och monster, men det är också vanligt att man klär ut sig till kändisar, tv-figurer, prinsessor och djur.

 

Förresten, vet du varför man gör pumpalyktor egentligen? Jo, lyktan är tänkt att skrämma bort elaka andar under högtiden.

halloween allhelgona nelssons cafe kalmar län mönsterås.jpg

Halloween är inte samma som allhelgona

Halloween ska inte misstas för allhelgonahelgen som inträffar lördag-söndag mellan 31 oktober och 6 november. Under allhelgonahelgen ska man minnas och hedra sina döda släktningar och vänner. Då smyckar man deras gravar med blommor och ljus.

Smakrikt eller spöklikt bakande till Halloween?

Låt monstren ta plats på kakfatet! Vi frossar i bakverk med matpumpa som huvudingrediens eller med pumpautseende. Även spöken, spindlar och andra monsterbakverk kan man njuta av, gärna med marshmallows och choklad.

Halloween Nelssons Cafe Kalmar Län Mönsterås.png
pumpatårta halloween.png

Pumpatårta

HALLOWEEN

ALLHELGONADAGEN

Marsipanpumpor