Choklad till praliner

Från choklad till praliner, chokladpraliner fick sitt namn efter Markis de Praliné som karamelliserade mandlar som fyllning. Praliner med spännande fyllningar är bland det finaste en duktig konditor kan tillverka.

Riktigt bra kvalitetschoklad innehåller kakao, kakaosmör och socker. Ofta även sojalecitin för konsistensen och naturlig vanilj för smaken, och mjölkpulver om det rör sig om mjölkchoklad. Men den innehåller inte färgämnen, aromämnen, konserveringsmedel eller främmande fett.

 

Har du börjat äta riktig choklad händer det något med dina smaklökar, de ställer in sig på två lägen: liten respektive stor njutning. Sedan vi gick med i EU måste choklad innehålla minst 26% kakao och högst 5% främmande fett för att få kallas choklad.

Choklad till praliner

Chokladvård

De flesta chokladlivsnjutare har inga problem med att snabbt få i sig sin chokladpralin.


Har du lyckats samla ihop ett lager tänk på att choklad är färskvara, den håller smak och utseende ungefär i en månad.

Grundregeln är att köpa praliner så sent som möjligt och äta upp och njuta av dom på en gång.

Hur förvara chokladpraliner?

Kylskåpet uppfattas oftast som en logisk förvaringsplats. Faktum är dock att kylskåpstemperaturen är för låg.

När chokladen tas från rumsvarmt till kylskåpskallt kryper fett och sockerkristaller ut och bildar en vitgrå hinna som både ser tråkig ut och dämpar smakupplevelsen.

Även värme kan göra kan göra chokladen matt och missfärgad. Smaken blir inte förstörd om du bär hem dina praliner en varm sommardag.

Allra bäst mår chokladpraliner vid 16-18 grader, det vill säga i ett skafferi eller en sval.

 

Oavsett förvaringsplats är det bra att stoppa chokladpralinerna i en plastpåse eftersom många svala förvaringsutrymmen är fuktiga.

Lita på sina smaklökar

Nu är det inte så att chokladen måste innehålla mycket kakao för att hålla hög kvalitet.

Att ”70 procent kakao” är detsamma som ”mycket fin choklad” är en myt, en mjölkchoklad kan vara av en precis lika hög kvalitet som en mörk choklad.

 

Däremot måste chokladen innehålla bra kakao. Vilket kan vara svårt att kontrollera om inte producenten talar om varifrån deras bönor kommer. Den enda lösningen är att lita på sina smaklökar och stå ut med ett och annat felköp.

choklad planta

Chokladplanta eller

kakaoplanta

Nu är det inte så att chokladen måste innehålla mycket kakao för att hålla hög kvalitet. Att ”70 procent kakao” är detsamma som ”mycket fin choklad” är en myt, en mjölkchoklad kan vara av en precis lika hög kvalitet som en mörk choklad.

 

Fettet är en annan viktig faktor, riktigt bra choklad innehåller bara fett från kakaobönan , så kallat kakaosmör. Det behöver du aldrig leta länge efter i innehållsförteckningen, eftersom det är ett dyrt och eftertraktat fett och något man gärna skryter med.

När du är ute efter en god, ren chokladkaka ska du tänka på att ren choklad inte kräver några konserveringsmedel.

Ren choklad delas in i tre kategorier

Mörk, ljus och vit.

Om choklad kan man säga mycket.

 

Ljuvligt gott, passion, nyttigt, smakrikt. Oavsett om det är mörk choklad, ljus choklad eller vit choklad men klart är att människan har njutit av kakaoträdets frukter i minst 2500 år.

Kakao spreds bland Mellanamerikas indianer från Olmeker, ett forntida indianfolk vid Mexikansk golfens sydkust via Mayafolket till Aztekerna.

Choklad till praliner

Den dryck som framställdes då avnjuts än idag i delar av Sydamerika. Drycken xocolatl bestod av jästa, rostade och skalade kakaobönor som stöttes i mortel till en fet och grynig massa. Smaksättningen bestod av kryddor som vanilj, kanel och chilifrukter samt majsmjöl för att dryga ut drycken. Massan formades till runda kakor som fick stelna och torka.

Dessa revs därefter och vispades ner i hett vatten. Till det använde man en slags trävisp för att få drycken skummig.

Kakaobönorna användes också som betalningsmedel. Den aztekiske härskaren Montezuma hade stora rikedomar lagrade i kakaobönor.

 

Bönorna nyttjades även för medicinskt bruk av både Mayafolket och Aztekerna. Kakaon användes både som uppiggande och som lugnande medel. Krigare drack kakaodrycken för att få energi och kakaosmöret användes (används än idag) för sårläkning.

S

panjorernas ankomst på 1500-talet till Mexico då blev chokladen en populär dryck bland Europas kungahus, då hade den smaksatts med socker och vanilj. Sedan under 1800-talets industrialisering utvecklades den masstillverkade chokladkakan.

I Sverige  blir kakaon allmänt känd som dryck först på 1700-talet och sågs som en lyxvara. Den var fortfarande på 1800-talet bara en dryck för överklassen.

 

Det var vanligt att man under 1700-talet redde av chokladdrycken med hela ägg eller äggulor. Cajsa Wargs recept från 1755 på Chocolade-Mjölk: ”Koka upp söt mjölk och lägg så mycket rivit chocolade deruti, att hon bliver lagom mörk. Låt det koka med ett stycke canel, och socker efter smak.

 

Red sedan av med 4 eller 5 ägg allt efter myckenheten av mjölken, så att hon bliver lagom tjock. Då anrättas hon med stekta vetebrödskivor i fatet.”

 

Fabrikstillverkning av choklad och praliner började ta form i Sverige 1872 i en av Cloettas ångchokladfabriker. 1888 startades Malmös Choklad, som sedan blev Mazetti. Marabou som är ett välkänt namn grundades 1916.
 

Praliner.png